Докато нахлуването на Русия в Украйна продължава достигайки до Киев, премиерът на

...
Докато нахлуването на Русия в Украйна продължава достигайки до Киев, премиерът на
Коментари Харесай

Гърция: Започна нова ера на геополитически сътресения

Докато нахлуването на Русия в Украйна продължава достигайки до Киев, министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис сподели, че " Гърция постоянно е била от вярната страна на историята, ще бъде и в този момент ", написа " Катимерини ".

Говорейки по време на постоянната си месечна среща с президента Катерина Сакеларопулу, Мицотакис сподели, че Европейският съюз е посочил единение и взаимност, вземайки решения за доста значими наказания, които ще ударят доста тежко съветската стопанска система.

В същото време той също по този начин призна, че няма подозрение, " че сме при започване на нова епоха и че геополитическите разтърсвания ще имат и стопански последствия ".

Описвайки 24 февруари като " мрачен ден за Европа ", Мицотакис разяснява, че инвазията на Русия е нарушила двете догатки, върху които е построена цялата конструкция на европейската архитектурна сигурност.

Тези две догатки, сподели той, са, че никоя европейска страна няма да има хегемонистични упоритости и неприкосновеност на границите.

Той сподели, че кризата показва и нуждата самата Европа да придобие мощна възпираща мощ, само че също по този начин и държавите-членки да влагат повече в националната си защита.

" Сега това е неизбежна действителност и ще бъде европейски приоритет ", сподели той, като означи, че Гърция към този момент го е направила след неотдавнашните си покупки на изтребители и фрегати.

Преди срещата този уикенд на вътрешните министри на Европейски Съюз за разискване на обстановката в Украйна и въпроси, свързани с евентуално последвала бежанска рецесия, Мицотакис сподели, че Гърция е подготвена да одобри бежанци. " Гърция ще застане до гръцките общности в Украйна и изключително до общността в Мариупол. Ако има гърци, които желаят да изоставен Украйна, ние ще ги приветстваме горещо ", сподели той.

Освен това Мицотакис осведоми Сакеларопулу, че ще осведоми депутатите за събитията в Украйна на особено съвещание на Народното събрание във вторник, като изрази вярата, че  " ще има цялостно национално единогласие за справяне с това огромно предизвикателство ".

" Трябва да сме подготвени за обилни турбуленции на енергийния пазар ", добави той.

Той изрази задоволството си, че водачите на Европейски Съюз са се съгласили с предлагането му Европейската комисия да прегледа и неотложно да показа хрумвания по какъв начин да поддържа потребителите и бизнесмените на европейско равнище, като добави, че " чакаме да обсъдим тези оферти на идващото съвещание на Европейския съвет ".

" Агресивните дейности на Русия нарушават интернационалното право, а също по този начин вредят на европейската и интернационалната сигурност и непоклатимост, означи Мицотакис на изключителната виртуална среща на върха на държавните и държавните ръководители на НАТО.

Премиерът добави, че Гърция поддържа правилата на ценене на териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на всички страни и осъди ревизионистките дейности на Русия, които опонират на тези правила.

Ревизионизмът е огромна опасност за международния мир и не би трябвало да бъде толериран, добави той, като в същото време предложи всички държави-членки на НАТО да се ангажират с използването на рамката от наказания против Русия, както е решено от Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР